Hlavní menu:


1989 Řím Praha fara

15.11.2009, autor: J. Vosáhlo, kategorie: 1989
Jak to bylo v listopadu před 20 lety

Prohlížím naše pořady bohoslužeb z listopadu 1989, která jsem vyvěšoval na dveře kostelů (již od r. 1986 a schovávám si je). Jsou samozřejmě psané na psacím stroji. V neděli 12.11., v den kanonizace bl. Anežky České v Římě, proběhla v našem arciděkanském kostele v 9 hod. děkovná mše svatá, při níž též zaznělo latinské Te Deum. To jsme ještě netušili, že konec „totality“ přijde tak brzo.
Po 17. listopadu se Mladá Boleslav probouzela do nové situace pozvolně. Nic bouřlivého zde nebylo. Vše podstatné jsme si přiváželi z demonstrací v Praze, kde jsem byl zrovna naštěstí celý týden na školení (ne na politickém, ale na počítačovém).
První iniciační jednání – zárodek Občanského fóra - svolal na faru Církve československé husitské farář Antonín Jelínek. První oficiální protestní akce byla 20.11. (o tom jsme se dozvěděli předem), když namísto představení v městském divadle proběhlo sice vystoupení herců z Prahy, ale ve formě jakési stávky. Herci přečetli prohlášení a zazpívali jsme státní hymnu. Jistá část obecenstva se (asi ze strachu) se od toho očividně distancovala. Z balkonu divadla promluvil herec J. Vinklář a A. Jelínek - ten mluvil za křesťany (ekumenicky) i za dělníky (pracoval tehdy jako dělník v Akumě).
Potom zde proběhlo několik demonstrací, ne příliš s velkou účastí. Vzpomínám na jednu povolenou v neděli odpoledne, ale byli jsme vykázáni do parkoviště na Štěpánce u letního kina, abychom nerušili veřejný pořádek. Jako první mluvčí OF tam promluvil A. Jelínek. Náš tehdejší kaplan P. Zdeněk Klindera byl dokonce v té době na uzavřeném duchovním cvičení bez přístupu k veřejnosti a o všem se dozvěděl, až když asi po týdnu skončili. Náš pan arciděkan nebyl mediální typ a ani vystupovat nechtěl.
Řekl bych, že teprve v průběhu prosince začalo docházet zdejším mocným, o co skutečně jde. Vánoce jsme již slavili ve zcela nové atmosféře. Po mnoha letech proběhla „půlnoční“ mše svatá, i když už od 23 hodin a v klášterním kostele (na Karmeli), asi z obavy před tradičními narušiteli, kvůli kterým byly vlastně půlnoční mše předtím zrušeny.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |