Hlavní menu:


Biskupské svěcení 2008

23.11.2008, autor: Václav Novák, kategorie: Fotogalerie
Nový biskup - Mons. Jan Baxant, autor P. Forbelský
Mons. Jana Baxanta

Na biskupské svěcení jsme z Mladé Boleslavi vyrazili brzo ráno v půl osmé od arciděkanského kostela. Navzdory obavám, že nenaplníme autobus, se nás nakonec sešlo tak akorát:-). V autobusu pro 50 lidí bylo prázdných jen pár míst.
Během cesty jsme se pomodlili růženec za našeho nového otce biskupa Jana. Hodinu před obřadem jsme se již mohli schovat před chladným počasím do katedrály, která se postupně plnila a kde bylo přeci jenom tepleji. TV Noe obstarávala přímý přenos a i před katedrálou a v její zadní části byly velké obrazovky. Lavice zaplnili především pozvaní hosté (např. ministr A. Vondra), rodinní příslušníci otce biskupa, kněží a řádové sestry.
Samotný obřad trval asi dvě hodiny, po skončení byly ještě projevy, z nichž bych chtěl vyzvednout samotnou promluvu otce biskupa Jana, ve které zmínil např. svoje vzpomínky na Litoměřice z dob studií, také svoji vizi služby biskupa, a také promluvu mladé maminky, která velmi pěkně uvítala našeho biskupa jménem diecézního laického lidu.
Po slavnostním požehnání jsem si všiml, jak otec biskup se zastavuje např. u starých kněží a hovoří s nimi, ačkoliv liturgický průvod již opouštěl katedrálu.
My jsme měli po mši hodinu času do odjezdu autobusu. Využili jsme ji povídáním s přáteli, se kterými se člověk dlouho neviděl a také "konzumací" teplé polévky, která přišla velmi vhod.
Po cestě zpět jsme se ještě zastavili v klášteře v Doksanech, kde jsme měli krátkou půlhodinovou prohlídku kostela.

Fotogalerie z našeho zájezdu.
Oficiální fotogalerie z Tiskové kanceláře ČBK.
Fotogalerie P. Forbelského.
Reportáž ČT


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |