Hlavní menu:


Českolipská pouť

21.05.2007, autor: Jiří Král, kategorie: Stalo se

V sobotu 19. května 2007 se konala v českolipské bazilice Všech svatých 4. pouť k 950 výročí založení svatoštěpánské kapituly v Litoměřicích. Její význam, historii i průběh letošních oslav tohoto vzácného jubilea připomněl při mši sv. otec biskup Pavel Posád, který ji celebroval společně se svými kanovníky a kněžími českolipského a mladoboleslavského vikariátu. Podle úmyslu „Na cestě s Ježíšem!“ očekává od ní, ž přispěje k duchovní obnově naší diecéze tím, že se každý stane hořícím světlem a prohloubí se i naše společenství lásky.
Odpolední program pokračoval v KD Crystal, kde byl pro všechny připraven dobrý oběd. Po obědě následovala prezentace obou vikariátů, kterou pohotově a vtipně uváděl mělnický probošt P. Jan Jucha. Nejprve nám pan Průša (80 let) představil mělnické proboštství, které zaniklo za husitských bouří v roce 1421, a jehož počátky sice popisuje Kosmova kronika, ale chybí o tom hmatatelné důkazy. Obnoveno bylo až 25. 6. 1895 a od té doby se zde vystřídalo 6 proboštů. Mezi těmi posledními byli P. Metelka, redemptorista ze Svaté Hory, P. Sility, P. Viterna a nynější saletín P. Jan Jucha.
V další části P. Radek Vašinek představil Diecézní centrum mládeže a přípravy na srpnové celostátní setkání mládeže v Klokotech u Tábora. Prezident litoměřické charity P. Josef Szeliga zase přiblížil práci diecézní charity a zvláště účinnou adopci dětí na dálku. Jeho vystoupení bylo též doplněno promítáním videa z loňské návštěvy Ugandy.
Českolipský vikariát se představil promítáním dvou filmů a předvedením dvou scének. První video představilo zdejší kostely a památky včetně tří poutních míst: Jablonného, Horní Police a Modlivého Dolu, jakož i některé zdejší kněze, biskupy a papeže 20. století. Druhé video bylo věnováno osobnosti kardinála Štěpána Trochty a ozvučeno kvalitní nahrávkou jeho stále aktuální promluvy k mládeži na pouti v Jablonném (asi v roce 1969 či 1970) a záběry z jeho pohřbu. Na nich mohli „starší Boleslaváci“ poznat též P. Helikara, P. Knédla a P. Viternu.
Závěrečné scénky byly věnovány dramatizovanému pásmu o životě sv. Zdislavy i s doplňujícími kresbami a ve druhé nám formou zpravodajství z Jeruzaléma bylo přiblíženo seslání Ducha svatého reakce některých svědků této události.
V 15:30 hod. jsme se opět sešli v bazilice Všech svatých k adoraci, litaniím k Duchu svatému, Te Deum a závěrečnému požehnání otce biskupa. Všichni mladoboleslavští poutníci, byť jen z poloviny obsazeného autobusu, si odnesli z pouti radostný duchovní zážitek a mimo jiné se zde též setkali i s P. Arturem Scianou, který měl u nás vloni primici a nyní připravoval prezentaci českolipského vikariátu.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |