Hlavní menu:


Evropa je domovem!

10.10.2009, autor: M. Mareš, kategorie: Osobní názor
Papež a Lisabon - jsme poslední

Papež vztah k Evropě při své návštěvě u nás dobře zdůraznil. Jde o to, abychom se v tomto domově dovedli správně chovat. Bolševici se sice hodně snažili, železná opona ani proticírkevní teror ale nezastavily Boží působení. Přes mnoho desetiletí trvající zákaz setkávání katolické mládeže vyrostly v naší vlasti další generace těch, pro které víra v Boha není prázdný pojem.
Po listopadu 1989 jsme měli skoro celonárodní jasno – jdeme do Evropy. Pokud jsme chtěli hodně ovlivňovat evropské dění, měli jsme to dělat během našeho evropského předsednictví. Bohužel u nás na konci března zvítězily osobní zájmy několika jednotlivců nad obecným zájmem. Dobře si pamatujeme na dubnové hradní chlácholení – pád vlády je standardní situací, brzy vše vyřešíme běžnými prostředky. Pokud jsme chtěli ovlivnit znění Lisabonské smlouvy, měli jsme na tom intenzivně pracovat v pravý čas. Samozřejmě Lisabonská smlouva není dokonalá, tvořili ji nedokonalí lidé, ve svém celku je ale Evropu posilující. Nikdo by nyní neměl zneužívat situace ve svůj osobní prospěch, považovat se za nositele absolutní pravdy a vynucovat si do již prakticky všemi schváleného textu svoje doplňky. Je zřejmé, komu nejvíce prospívá slabá a nejednotná Evropa – Rusku. Řešením je Lisabonskou smlouvu podepsat, strašení prolomením Benešových dekretů a oddalování podpisu nás vrhá východním směrem.
Papež z České republiky vyzval celou Evropu k návratu k jejím křesťanským kořenům. Doufejme, že náš prezident upřednostní křesťanské a evropské my před osobním já.


Biblický citát na dnešní den
Kdo jsi, Pane? (Sk 9,5)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |