Hlavní menu:


Františkovo desatero

03.10.2014, autor: František, editor M. Mareš, kategorie: Od našich pastýřů
Papežova navigace ke šťastnějšímu a spokojenějšímu životu

1. Žij a nechej žít
2. Rozdávej druhým kousek nebe "Lidé mají být vůči svému okolí otevření a velkorysí. Pokud se stáhneme do sebe samých, riskujeme tím, že se staneme egocentriky".
3. Životem postupuj klidně Svatý otec řekl, že se mu obzvláště líbí přirovnání starého muže ke kaluži. Ta má podle něj schopnost pohybu doprovázeného laskavostí, pokorou a klidem.
4. Zdravý způsob trávení volnéh času U lidí se vytrácí potěšení z umění, literatury a hraní si s dětmi. "Konzumerismus přináší úzkost a stres a obírá lidi o zdravý způsob trávení volného času. Třebaže mnoho rodičů pracuje dlouho do večera, musí si najít čas na své děti. Rodiny by rovněž během společného stolování měly vypnout televizi."
5. Neděle je svátek Podle papeže by se v neděli nemělo chodit do práce, protože neděle je dnem rodiny.
6. Důstojná pracovní místa "Hledejme inovativní způsob a vytvořme pro mladé lidi důstojná pracovní místa. Důstojnosti je dosaženo až tehdy, kdy přineseme jídlo za námi vydělané peníze".
7. Respekt k přírodě "Nepáchá lidstvo sebevraždu tím, jak bezohledně a tyransky s přírodou zachází?"
8. Nebuďme negativní "Když mluvíme špatně o druhých, značí to jen naše nízké sebevědomí. Umět se rychle přenést přes negativní věci je zdravé."
9. Respektujme víru druhých "Druhými lidmi se naopak můžeme inspirovat a rozvíjet se díky vzájemné komunikaci. Přivádění druhých na svou víru je ten nejškodlivější a paralyzující aspekt všech náboženství. Přístup: 'Mluvím s tebou, abych tě přesvědčil,' je špatný. Každá osoba vede dialog. Církev se rozrůstá tím, že k sobě nové členy něčím přitáhne, ne tím, že je přemlouvá."
10. Pracujme pro mír "Žijeme v čase mnoha válek. Po míru musíme hlasitě křičet."

Zdroj: Venezuelský týdeník Viva 27.7./Perspektivy 17

Úvaha J. Zajíce nad desaterem


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |