Hlavní menu:


Jednání státu s církví očima Joela Rumla

16.08.2011, autor: M. Mareš, kategorie: Rozhovory
Jak to je ve skutečnosti s touhou církve po majetku

Parlament má nyní 2 možnosti - buď dále odsouvat vyrovnání státu s církví a tím dále zvyšovat šedesát let narůstající dluh nebo se konečně, v zájmu většiny občanů naší země, postavit k vyrovnání čelem.
Podle dosavadní právní úpravy vzal stát církvím veškerý majetek a hospodářsky jej využívá - stát vydělal cca 220 miliard korun a každým dalším rokem přibývá zisk státu z výnosů zabaveného majetku cca 3 miliardy korun. Za více než šedesát let platnosti zákona stát vyplatil církvím (např. platy duchovních) cca 60 miliard, vyrovnání by se tedy mělo týkat cca 160 miliard korun.
Samozřejmě, že proticírkevní lobby křičí, že není vhodná doba, že církev touží po majetku - pro pomluvy se hodí cokoliv. Opak je pravdou. Pro stát je výhodnější vrátit větší část majetku v podobě nemovitostí - církev se bude muset naučit ale dobře s navráceným majetkem hospodařit. Na neudržitelnost právní situace upozorňuje též Ústavní soud - od roku 1991 se náš právní řád odvolává na právní normu, která řeší blokované církevní pozemky. Odvolání je ale do prázdna, norma dosud (!) neexistuje - tímto je přes dvacet let blokován rozvoj obcí i měst.

» Přejít na článek Jednání státu s církví očima Joela Rumla na webu www.rozhlas.cz.

Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |