Hlavní menu:


Komunální volby

18.09.2022, autor: M. Mareš, kategorie: Od našich pastýřů
Prohlášení pražského arcibiskupa a předsedy ČBK Jana Graubnera

Viz www.cirkev.cz: Prohlášení

Vyjímám hlavní apel:
Apelujeme však na Vás, abyste věnovali svou pozornost těm, kdo se nějakým způsobem již osvědčili ve službě svým spoluobčanům a také těm, kteří nepřinášejí příliš jednoduchá řešení a nestaví se do role spasitelů.

I na boleslavské kandidátní listině jsou ti, kteří se dlouhodobě osvědčili ve službě svým občanům.
Komunální volby umožňují volit osobnosti z kandidátek více stran. Modelový příklad – zaškrtnu 7 osob (z více stran), které znám jak z farnosti, tak z jejich veřejně prospěšného působení. Pokud moje úprava ale skončí takto, vzdávám se de facto dalších 26 hlasů, které mám (každý má 33 hlasů). Po postup kandidáta do zastupitelstva je důležité nejen to, kolik získá osobních preferenčních hlasů, ale také to, kolik celkem hlasů získá jeho volební strana. Pokud volební strana nezíská dostatek hlasů, nestane se členem zastupitelstva ani ten „můj“ preferovaný, byť dosáhne v rámci své volební strany největšího počtu preferenčních hlasů. Pro účinnou volbu je proto moudré vybrat si z těch mých sedmi toho, kterého bych nejvíce chtěl mít v zastupitelstvu (ideálně i v radě nebo i starostou). A zbylých 26 hlasů přidělit volební straně, za kterou tento „můj“ kandiduje - zaškrtnutím v horním čtvercovém poli příslušné kandidátky.
Jenom pozor, pokud budete preferovat osob hodně, nesmíte přesáhnout 33 preferenčních křížků – váš hlasovací lístek by tom byl neplatný. Neplatný je také lístek se dvěma a více zaškrtnutými volebními stranami.

Pokud zvolíte pouze volební stranu a nebudete křížkovat žádné osoby, dáváte všech svých 33 hlasů jediné volební straně a vzdáváte se možnosti preferovat kohokoliv osobně.

Tak dobrou volbu - nenaleťte těm, kdo nereálně slibují.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |