Hlavní menu:


Láska a pravda budou dál vítězit,

17.11.2015, autor: M. Mareš, foto V. Mareš, kategorie: 1989
Láska a pravda budou dál vítězit,
když se budeme snažit jimi každodenně žít

V Mladé Boleslavi jsme dnes opět uctili památku 17. listopadu. Oslavu zahájil sbor Boleslav, za město promluvil náměstek primátora M. Kopal a historický přehled podal L. Beneš. Ekumenickou promluvu měl J. Hudec, farář ČCE.
Na závěr promluvy uvedl, že i v Mladé Boleslavi bude láska a pravda dál vítězit, když se jimi budeme snažit každodenně žít, navzdory všemu, co se kolem nás děje a bude dít.

Celá promluva je v příloze, několik výňatků:
Přijde mi to hezké, že tehdejší časy dokázaly zvednout mnoho lidí ze svých křesel a lenošek a vydat se vyjádřit svůj názor, podpořit boj za svobodu, ať už ve svém městě, nebo jinde. A čím dál častěji si říkám, že by to chtělo opakovat. Že se kolem nás děje pořád mnoho věcí, proti kterým je potřeba se vyjádřit, jenže ve většině jsme jaksi zpohodlněli, ukolébáni tím, že tu naši demokracii (a komfort, který nám přinesla), přece jen tak nic neohrozí.
...
Možná je současný stav odrazem doby, kdy se prosazuje individualismus a převládá názor „ať se každý stará sám o sebe.“ V takovém prostředí se ale potichu vytrácí důležité lidské schopnosti – třeba porozumění druhým. Ono porozumět někomu, to nejde bez kontaktu.
...
Nesnažíme se umět pochopit, proč se třeba jedni trápí a druzí radují. Zdobí-li lidskou společnost nezájem o druhého, o to jak žije a co ho trápí, je něco špatně.
----------------------------------------------------------
Před dvaceti šesti lety nedošlo k samopohybu. V Pánově režii byla přesně v pravý čas svatořečena Anežka, kardinál F. Tomášek jasně podpořil zásadní změnu památnými slovy: "Církev je na straně národa" a milionovou Letnou znělo Otče náš. Na mnoha místech naší vlasti, stejně jako v Mladé Boleslavi, se chopili ustanovení místních Občanských fór křesťané. Křesťané jsou, díky Bohu, i dnes angažováni v účinné pomoci bližním. Uvedu např. iniciativu Gen 21 ,které se snad již v nejbližší době povede transfer 153 křesťanů z iráckého Erbílu do naší vlasti.
Link na předchozích 5 ekumenických promluv
Fotogalerie viz mb-net , článek v Boleslavském deníku

Ke stažení: Listopad_2015.pdf, 193 kB


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |