Hlavní menu:


O krizi ekumenicky

18.01.2009, autor: M. Mareš, kategorie: Duchovní
Jasná vyjádření severních sousedů o velkých i malých finančnících a důvěře

Německý biskup, nejvyšší představitel německé evangelické církve, Wolfgang Huber:
Zbožňování peněz, neúměrně vysoké zisky – to je tanec kolem zlatého telete. Nebudeš mít jiného boha mimo mne (Ex 20,3). Srdce mnoha lidí nejsou připoutána k Bohu, ale k zisku, ke stupňování osobního bohatství. Přitom přehlédli rizika, která nutně doprovázejí tento postoj.
Předseda konference katolických biskupů Robert Zollitsch vidí vinu nejen na straně bankéřů, ale i drobných střádalů, kteří slibům vysokých výnosů uvěřili: "Dříve bylo jasné, že člověk pracuje a za to dostane peníze. Pak si ale někteří začali myslet, že peníze budou pracovat za ně. To je zvrácené, někdo ten zisk přece musí odpracovat", míní arcibiskup Zollitsch. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk vyjádřil také naději, že nynější krize impulsem pro znovunastolení důvěry ve společnosti.
"Je zajímavé, že v souvislosti s finanční krizí se také jedním dechem vyslovují slova jako víra a důvěra. Je zřejmé, že i v obchodním světě jsou to důležité pojmy: pokud si partneři nedůvěřují, pokud chtějí získat něco na úkor někoho druhého, pak nemůže hospodářství fungovat. Platí to jak mezi bankami, tak mezi lidmi: pokud někomu půjčuji, musím věřit, že mě nepodvede, že to, co říká je pravda, že má zkrátka dobré úmysly. Tato krize je příležitostí k tomu, abychom o tom hlouběji přemýšleli."
Podrobnější text lze nalézt na rozhlasovém webu:

» Přejít na článek O krizi ekumenicky na webu www.rozhlas.cz.

Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |