Hlavní menu:


Paměť národa

04.11.2016, autor: M. Mareš, kategorie: Křesťanská akademie
M. Kroupa o aktivitách Post Bellum

Ve čtvrtek 3.11.2016 jsme přivítali Mikuláše Kroupu s tématem: Paměť národa (iniciativa Post Bellum)

Mikuláš Kroupa je český novinář, spolupracovník Českého rozhlasu, ředitel občanského sdružení Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa. Roku 2001 založil sdružení Post Bellum, které dokumentuje vzpomínky pamětníků významných událostí českých poválečných dějin a obětí obou totalit. Roku 2008 se podílel na vytvoření mezinárodního internetového projektu Paměť národa. Doporučuji velmi zajímavé svědectví M. Kroupy, kde mimo jiné vyzdvihuje zásadní roli P. Reinsberga na formování celé jedné generace.

M. Kroupa nás seznámil s činností Post Bellum a projektem Paměť národa. Posluchači rozhlasu mohou sledovat cyklus na RPlus (neděle 20:10), reprízu na Radiožurnálu (sobota 20:05).
Jako každý rok, i letos bude televize vysílat 17. listopadu předávání Cen Paměti národa.

Velice povedená je mobilní aplikace Místa Paměti národa. Aplikace určí vaši polohu a ukáže vám na mapě „místa paměti“ ve vašem okolí. Díky aplikaci k vám začnou tato místa promlouvat, a to doslova. Své příběhy totiž vyprávějí lidé, kteří je v daných místech zažili na vlastní kůži.

V poslední době mají badatelé oprávněnou obavu z toho, jak budou moci v odkrývání minulosti pokračovat. Jestliže Ústavní soud rozhodne o "uzavření", spisy v archivech StB zmizí.

Je smutné, jak zejména v posledním roce dochází v masových médiích např. k bagatelizaci agentství v StB, což nás posouvá východním směrem.

Za neziskovou organizací Post Bellum je obrovský kus práce. Aktivity jsou možné pouze díky štědrosti dárců.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |