Hlavní menu:


Podle ovoce je poznáte

11.06.2009, autor: M. Mareš, kategorie: Osobní názor
Povolební zamyšlení

Výrok o stromu a ovoci – tyto verše byly tématem poslední „předvolební“ biblické hodiny. Matouš 7,15-20:
Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci. Po jejich ovoci je poznáte. Což sklízejí z trní hrozny nebo z bodláčí fíky? Tak každý dobrý strom dává dobré ovoce, ale špatný strom dává špatné ovoce. Dobrý strom nemůže nést špatné ovoce a špatný strom nemůže nést dobré ovoce. Každý strom, který nedává dobré ovoce, bude vyťat a hozen do ohně. A tak je poznáte po jejich ovoci.
Žijeme v hierarchické církvi, je tedy zcela přirozené, že se papež vyjadřuje jménem 1, 115 miliardy katolíků, biskup jménem katolíků své diecéze a že duchovní správce reprezentuje farníky ze své farnosti. Vyjádření pana kardinála ze 3.6. bylo tedy zcela na místě, mluvil jménem 2,74 milionů obyvatel této země - cituji:
Při volbě je nutné dobře vážit koho volit. V poslední době se řada stran a politiků v našem veřejném životě, při bourání vlády a při dalších příležitostech projevila zcela nezodpovědně. Takové politiky nelze do evropského parlamentu volit. To je nutné dobře rozmýšlet, jinak by to byla od nás velká nezodpovědnost. Je třeba hledat mezi kandidáty takové, kteří jsou zárukou, že budou zastávat duchovní a křesťanské hodnoty. Tedy určitě jít k volbám a vybírat opravdu zodpovědně ...

Ať jsou proklamace sestřelovačů vlády jakékoliv, je zřejmé, že bezohledně, v zájmu svých osobních ambicí, poškodili zájmy této země i Evropy. Na nic jiného pan kardinál neupozornil. Pozice malých států v Evropě utrpěla, Evropa navenek se stala nečitelnou - v Moskvě tomuto konání určitě zatleskali. Neobhajuji zde dokonalost vlády, dělala chyby, ale politické vyřizování vnitrostátních účtů mělo počkat do července.
Nízká volební účast je smutnou vizitkou pro zemi, kde ještě před dvaceti lety byl svobodný projev tvrdě trestán. Náš otec biskup pěkně označil dva nešťastné neúspěchy nás voličů:
Za prvé, že snad nestojíme o to, abychom se projevili jako svobodní lidé obdařeni od Pána Boha právě také schopností volby. A za druhé, že většina z nás v pohodlnosti nebo alibisticky rezignuje na možnost ovlivnit věci veřejné. Křesťan je však svým Mistrem vyzýván, aby se choval jinak – zodpovědně jako svobodná lidská bytost – a aby se snažil pozitivně ovlivnit klima pozemského domova.

Volební účast v Belgii přesáhla 90%, v Itálii dosáhla 66,6% a v postkomunistickém Bulharsku činila 38,9%. Česká účast 28,2% a boleslavská 27,3% není radostným zjištěním. Začněme přemýšlet o optimální volbě do českého parlamentu již nyní - podzimní volby nejsou daleko.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |