Hlavní menu:


Před sedmdesáti lety skončila válka

03.05.2015, autor: M. Mareš, kategorie: Stalo se
Americký tank M4 Sherman - byl použit Američany v bitvě o Plzeň i Rusy v bitvě o Brno
Radost z osvobození zkalily v Boleslavi slzy nad zbytečně zmařenými životy

Sovětská a americká armáda osvobodily Československo. Květnové povstání probíhalo nejen v Praze, ale i v Mladé Boleslavi – povstalci uhájili např. most a pravý břeh Jizery v Debři až do příchodu Rudé armády. V Mladé Boleslavi byl ale 9. květen 1945 neradostný – sovětští letci zcela zbytečně zabili na 150 českých civilních občanů.
Událost je vhodné si připomenout – mimo jiné proto, že nedávno Moskva obdobným způsobem konala vůči jinému státu – „neznámí zelení mužici“ vojensky anektovali cizí území. Oficiálně samozřejmě Moskva vše popřela, přestože vyznamenala „nezúčastněné“ vojáky. Když po roce již nebylo možno dále lhát, musela být pravda přiznána.
Podobně před sedmdesáti lety, kdy rudé hvězdy zazářily nad boleslavským nebem. Letecký nálet lze prohlásit za masakr – 9. května v naší oblasti již německé vojsko nebojovalo, útok měl být veden na přesunující se německé vojáky. Sovětští hrdinové zabili cca 300 osob německé a cca 150 osob české národnosti, bomby zničily hejtmanství, shořelo několik škodováckých hal. Němci byli pohřbeni do hromadných hrobů, pro 95 českých obětí, většinou našich farníků, se konal společný ekumenický pohřeb na Novém hřbitově. Vysoký počet českých obětí a nesmyslné zničení řady civilních objektů se komunistům nehodily – proto ihned vyrobili verzi o leteckém útoku německé Luftwaffe. Od roku 1945 do roku 1989 se tato nestoudná lež stala oficiální verzí „strany a vlády“. Vše jistila Reicinova Hlavní správa obranného zpravodajství, NKVD již měla naši armádu pevně v hrsti. A co letci – dva z nich dostali za hrdinský čin řád Rudé hvězdy. Leteckým útokem zlikvidovat autobus i s obsahem nebo zabít dvouletou Janičku, k tomu je opravdu nutné mít mimořádné morálně volní vlastnosti.
Díky místní legionářské obci a M. Plavcovi z Národního technického muzea bylo mnohé vyjasněno. V moskevském archivu byl v r. 2013 nalezen stěžejní doklad – svodka o provedení leteckého útoku na Boleslav. Tento dokument lze shlédnout na výstavě v boleslavském muzeu – doporučuji všem tuto výstavu navštívit (do 14.6.). Dne 8.5. v 9:30 se na Novém hřbitově koná pietní setkání k 70. výročí Dne vítězství.
Falšování skutečností okamžitě po válce de facto znamenalo, že byla pouze nahrazena nacionálně socialistická totalita totalitou komunistickou.

Na městském webu je publikováno několik panelů z výstavy - konkrétně osmý obrázek ukazuje rovněž svodku (žlutý dokument formátu A4).

Vojenská technika:
Upoutávkové foto zobrazuje IL 2 Šturmovik - tento typ útočil na Boleslav.
Tank M4 Sherman používala nejen americká armáda v bitvě o Plzeň, ale i sovětská armáda v bitvě o Brno.

Mše v katedrále připomene 70. výročí konce druhé světové války


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |