Hlavní menu:


Řeckokatolické velikonoce

29.04.2012, autor: M. Mareš, foto A. Spišák, text P. J. Hulijak, kategorie: Fotogalerie
Hlavní svátek řeckokatolíků

Řeckokatolická církev v České republice slaví Velikonoce podle gregoriánského i juliánského kalendáře. Proto také v místní farnosti se Velikonoce slavily jak 8. tak i 15. dubna. Pascha – Zmrtvýchvstání našeho Pána Ježíše Krista je největším svátkem v církevním roce; a tomu vždy odpovídá i počet věřících, kteří se účastní paschálních bohoslužeb.

Velikonočním bohoslužbám, které začínají brzy ráno, předchází bohoslužba Nadhrobnoje (bohoslužba u Božího hrobu). Ta se slouží před Pláštěnicí (velké plátno, na němž je ikona zemřelého Ježíše Krista uloženého do hrobu). Pláštěnice se vystavuje od nešpor (tzv. „Večerní“) Velkého pátku až do konce Nadhrobného a po skončení je přenesena na okraj oltáře. Během toho, co je Pláštěnice vystavena uprostřed chrámu, věřící přistupují, aby zemřelého Pána uloženého do hrobu zbožně uctili svatým políbením.
Obvykle samotné slavení Velikonoc se skládá ze třech částí: průvod kolem chrámu s Paschální Jitřní (ranní chvály), Paschální Božská liturgie (mše sv.) a Paschální svěcení pokrmů.

Ve fotogalerii naleznete snímky z této velké slavnosti.

Fotogalerie snímků je zde.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |