Hlavní menu:


Slovo do vlastních řad

27.09.2008, autor: Dr. Jan Toman, kategorie: Osobní názor

Milí spolufarníci !
Předem se omlouvám, protože vím, že mnozí z Vás mne nebudou mít rádi, až si přečtete, co mám na mysli.
Ale není zbytí, když to neudělám já, zůstane problém nevyřešený. A problém to je velmi choulostivý.Takže ještě jednou vyjadřuji své politování a prosím předem za prominutí.
In medias res :
Moje dosavadní životní praxe mne poučila, že jestliže si člověk chce udělat dobrý obrázek o té či oné domácnosti, nezáleží ani tak na nablýskaném zařízení v obývacím pokoji. Ten nejlepší obrázek si uděláte, když navštívíte v bytě sociální zařízení - koupelnu nebo záchod.
A právě o tuto záležitost se mi jedná.
My tady v Boleslavi máme jeden ze dvou ojedinělých kostelů v celé diecézi- u sv. Jana Nepomuckého máme podlahové topení a sociální zařízení. A na farním úřadě máme k disposici toilety také.
Je bohužel smutnou skutečností, že někteří z uživatelů těchto vymožeností se nedovedou patřičně chovat.
Váš duchovní správce Vám to nechce a nemůže naplno říci, ale bohužel jsou mezi námi i tací, kteří neuznají za vhodné po vykonání potřeby spláchnout , kteří opustí toiletu aniž se přesvědčí, že není zapotřebí použít štětku na vyčištění mísy. A bohužel platí i to nešťastné dilema, kam s hygienickými vložkami, při čemž jedno je jasné - do mísy rozhodně nepatří !
Další problém je v udržování čistoty v samotném kostele. Domnívám se, že žvýkačky přilepené na lavice, obaly od sušenek, rozdrobené piškoty a kelímky od různých pochutin do kostela prostě nepatří.Tu hodinu snad bez jídla vydrží každý !
Obávám se, že jestli to půjde dál, již brzy s objeví někdo s pytlíkem chipsů a lahví coly, uvelebí se pohodlně v lavici a bude se zájmem sledovat, co to kněz u oltáře kutí.
Myslíte si, že přeháním ? - Obávám se, že ani v nejmenším. Můžete se zeptat paní uklízečky. Nebo našich kněží. Myslím, že ti dva mají dost práce ve zpovědnici, aby uklízeli naše poklesky. Takže aby po nás uklízeli ještě špinavé záchody, to už je snad trochu moc.
A tak Vás prosím, abyste tuto moji výtku přijali s pochopením.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |