Hlavní menu:


Svatá Anežka na boleslavském hradě

01.10.2019, autor: M. Mareš, foto M. Mareš, kategorie: Pozvánky
Svatá Anežka na boleslavském hradě
Výstava dokumentující duchovní linii, která nastartovala listopad 1989

Dnešní vernisáž v Muzeu zahájil bělský farní sbor. Svatou Anežku historickou i v roce 1989 konající představil probošt litoměřické kapituly J. M. can. Jiří HLADÍK O.Cr. Hovořil o tom, že svatořečení přišlo přesně v ten pravý čas. Katolíci na ně byli dobře připraveni i díky probíhajícímu Desetiletí duchovní obnovy národa (zmínil autory - Mons. P. Piťhu a Mons. V. Halíka). Na závěr řekl, že bychom se měli zamyslet, zda jsme uplynulých 30 let vše dělali dobře. Ve světle současné politické (ne)kultury je odpověď zřejmá.

V projektoru běží krátká filmová smyčka, která zachycuje momenty ze svatořečení, představuje svatou Anežku a končí několika fotografiemi z listopadu 1989 v našem městě (link je pouze na televizní pořad, kde na konci fotografie z MB nejsou).

K deseti tisícům českých poutníků v Římě 12.11.1989 promluvil svatý otec Jan Pavel II. takto: "Vaše pouť nesmí skončit dnes. Její poslání si odnášejte do svého každodenního života."
A křesťané se nadechli a konali. Na oslavu svatořečení jich na Pražský hrad 25.11. dorazilo desetkrát tolik. Odpoledne potom tvořili významnou část milionové demonstrace na Letné, která díky požehnané moderaci V. Malého iniciovala úspěšnou nedělní misi v kostelích po celé zemi. A během neděle a pondělního dopoledne se tento duchovní kvas přetavil v opravdu celonárodní generální stávku, která smetla panství jedné strany v naší zemi.

Výstava končí 30.11. a rozhodně stojí za shlédnutí.

Svatá Anežka Česká - životopis

Ekumenický text boleslavských církví ke 20. výročí sametové revoluce

» Přejít na článek Svatá Anežka na boleslavském hradě na webu mb-net.cz.

Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |