Hlavní menu:


Válka na Ukrajině na pozadí putinovského Ruska

11.12.2022, autor: M. Mareš, kategorie: Křesťanská akademie
Nezdolný ukrajinský lid brání nejen sebe, ale i nás. Neváhejme s podporou - zvyšujme tak naději, že se agresora povede zastavit

23.11. přednášel ve sboru ČCE PhDr. Petr Kolář:

Jestliže padne Ukrajina, Putin se nezastaví a bude atakovat další evropské země. Nakonec cílem, deklarovaným samotným Ruskem, je Lisabon. Z toho je zřejmé, jak důležité je setrvat v intenzivní podpoře Ukrajiny, která se už 9 měsíců statečně brání bezohlednému agresorovi. Rusko dál vraždí a útočí i na civilní infrastrukturu (*).
Reakce Západu na ruskou rozpínavost přišla, Bohu žel, hodně pozdě - obsazení Jižní Osetie i Krymu nepřineslo pokoj, ale naopak - Putin si skoro bez zábran vytvořil předpolí pro další výpady. Podobně jako při obsazení obsazení Sudet, deklarovaným také jako pomoc krajanům v nouzi.
S Putinem lze uzavřít dohodu, ale nebude její váha zcela stejná jako váha ruské smluvní záruky Ukrajině, že pokud se vzdá jaderných zbraní, Rusko ji ochrání? Viz Budapešťské memorandum z 5.12.1994
Naše domácí potíže jsou zcela marginální ve srovnání s tím, co nastane, když přijedou ruské tanky nebo přiletí rakety, které odpálí Putin, vydávaný českými proruskými aktivisty za "vzor konzervativního křesťana".

* V důsledku toho jsou výpadky proudu po celé Ukrajině, i v Mukačevu, jehož chlapecký sbor měl u nás v kostele ve čtvrtek zpívat. Většina sboru ale onemocněla, protože životní podmínky ukrajinského lidu jsou nepředstavitelně drsné...

Link na charitní účet Ukrajina a účel sbírky:

Díky dlouholetému partnerství s Charitou Ukrajina můžeme bezprostředně reagovat na potřeby lidí zasažených válkou. Dodáváme materiální pomoc našim partnerům v oblastech bojů. Pomáháme uprchlíkům na hranicích, na cestě ze země i vnitřně vysídleným. Ve spolupráci s českými úřady poskytujeme pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice. Široká charitní síť umožnuje poskytovat služby na celém území republiky.

Papež přirovnal válku na Ukrajině ke stalinskému hladomoru
Hranice genocidního hladomoru, způsobeného Moskvou nařízenými odvody obilí i dobytka kvůli uvolnění prostoru ruským dosídlencům, prakticky přesně odpovídá historickému území s převažující ukrajinskou národností (včetně Kubáně, kterou odčlenila a rusifikovala Moskva hned po první světové válce).


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |