Hlavní menu:


Vydávat svědectví o Bohu v tomto světě

03.05.2009, autor: M. Mareš, kategorie: Duchovní
Příprava na návštěvu papeže

Biskupové nám dali přípravné úkoly - vydávat svědectví o Bohu v tomto světě a přinášet naději (viz předchozí článek v sekci Duchovní).
K těmto úkolům nás doprovází P. Tomáš Halík:
Naše zkušenost víry zadupané do země vedla snad alespoň některé z nás skutečně do hloubky; z ní se nechceme vracet k triumfalismu a povrchnímu konvenčnímu náboženství, které je pokušením pro ty, kdo nikdy neprošli "temnou nocí dějin". Je ovšem třeba tuto zkušenost nyní neproměnit pouze v lacinou hru na "mučedníky na penzi", nýbrž promyslet ji a vyjádřit v teologickém, spirituálním a filozofickém kontextu dnešní doby - a tak ji učinit srozumitelnnou a přínosnou i pro západní svět.

Jsem rád, že návštěvu Svatého otce u nás mohl ve Vatikánu domlouvat ještě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Svatý otec je pro něj jako katolíka především hlavou církve. Na druhé straně jako ministr zahraničí vnímá Vatikán jako jedno z nejdůležitějších center světa:
Doufám, že si lidi u nás uvědomí, jak velice je ta návštěva významná. Bohužel mnozí z nich ztratili povědomí o tom, co katolická církev a její středisko ve světě znamená. Ne nadarmo se například francouzský či americký prezident a britský premiér snaží nastolit s Vatikánem co nejlepší vztahy. Nedávno jsem byl v Bělorusku a viděl jsem, jak tam roste víra. Jsou tam plné kostely. Svět je poněkud jiný, než jak to z té české kotliny někdy vypadá.

Čerpáno z KT 17 a 18, kde naleznete podrobnější texty k uvedené tématice.


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |