Hlavní menu:


Vzpomínka na 17. listopad

17.11.2011, autor: M. Mareš, kategorie: 1989
Vzpomínka na 17. listopad
Městská oslava na náměstí Republiky

Oslavu zahájil zpěvem sbor Boleslavan. Primátor města R. Nwelati vzpomenul na studentské oběti v r. 1939. Vyjádřil potěšení nad letošní větší účastí boleslavské veřejnosti a vyzval k další osvětě tak, aby znalost těchto zlomových okamžiků našich dějin byla všeobecná. Věnce k pomníku kladl nejen primátor se všemi svými náměstky, ale též senátor J. Jermář a účastník 2. sv. války major v. v. R. Kubišta. Ředitel Muzea Mladoboleslavska L. Němec zmínil zneužití 17. listopadu 1939 komunistickou propagandou – KSČ samozřejmě nebyla organizátorem studentských nepokojů v r. 1939. Farářka Církve československé husitské L. Kopřivová mluvila též o dění v Mladé Boleslavi:
Nejenom v Praze a dalších velkých městech, ale i zde v Mladé Boleslavi to na podzim 1989 vřelo. Církev československá husitská nabídla své prostory vznikajícímu Občanskému fóru. Můj předchůdce, farář Antonín Jelínek, se stal jeho zakladatelem a prvním mluvčím. Uvědomujeme si, že ti, kteří se tenkrát aktivně podíleli na odporu proti režimu, osobně riskovali, protože nebylo zdaleka jasné, jak vše dopadne.
Ale my jsme se, milí přátelé, nesešli, abychom jenom vzpomínali, ale abychom se zamysleli nad tím, co jsme s odkazem svých předchůdců udělali. V roce 1989 národ toužil po svobodě a pravdě. Dnes je většina lidí zklamaná, rezignovaná, politikou znechucená. Není se co divit. Je to smutné, když slyšíme v televizi nebo čteme na internetu o všech těch kauzách, korupci, tunelování, podvodech. Je to smutné, když celý národ vidí a slyší kulturu vystupování našich politiků. Naši společnost ovládla lačnost po majetku a honba za ziskem za každou cenu. Kde zůstala touha po opravdu lidské společnosti, kde je člověk člověku bratrem a ne vlkem? Jak si dnes někteří představují svobodu? Kde zůstala popelka jménem Pravda?
Já zde stojím a mluvím jako věřící člověk, jako farářka. Poselství Bible je nadčasové a hovoří k nám aktuálně i dnes.
„Miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, celou svou duší, celou svou silou a celou svou myslí a miluj svého bližního jako sám sebe“ (L 10,27).
Jak byste chtěli, aby lidé jednali s vámi, tak vy ve všem jednejte s nimi“ (Mt 7,12).

V přílohách úplný text promluvy farářky Církve čsl. husitské L. Kopřivové a text, zachycující průběh zlomových dní 1989 v MB.

Ke stažení: Listopad2011.pdf, 346 kB; Ekumena_1989.pdf, 44 kB


Biblický citát na dnešní den
Tvá víra tě zachránila! (Mk 5,34)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |